2020. november 25., szerda

Óóó! Jönnek a karácsonyi ünnepek!

"Óóó, még ez is!Óóó, hogy mindenkinek jó legyen."

Szinte hallom a levegőben. Nos, a feszültség szítása helyett most inkább a nyugalom és a játékosság felé kívánom terelni a címben szereplő témát. Amióta kitelepítettem a „karácsonyi bevásárlás mumusát” az életemből, azóta decemberben mintha szembe úsznék a riadt és kapkodó emberek tömegével. Ez most különösen fontos, mert a találkozásaink is nehezítettek, szóval ránk fér egy kis lazulás. Egy külön játék is született bennem több éve, és úgy gondoltam leporolom és közkincsé teszem.

83840e7c9ee34b8001ea97a79539afa2

Az szinte természetes lett, hogy amelyik családban élnek gyerekek, ott vesznek vagy csinálnak adventi naptárat. Van, akinek évről évre újra használható a 24 kis zseb, ablak, stb – és ezt a GYEREKENEK fel is töltik. No, most arra biztatlak benneteket, hogy legyen magatoknak is illetve a FELNŐTEKNEK is. Hiszen a felnőttek is Isten szeretett gyermekei. Ugyeee? Egy kis inspirációt villantok fel itt, aztán kedvetek, időtök, kreativitásotok mentén szabjátok magatokra az 5letet. Javaslom, hogy november utolsó hetében ha idő, energia és a karantén engedi, tegyétek meg a lenti lépéseket. 

Íme: 

1.      lépés – Kezdj listákat készíteni, konkrétan kettőt.
Az egyiknek lehet pl. az a neve, hogy „KARÁCSONYI MENETREND”, a másikat hívjuk úgy, hogy „MERT MEGÉRDEMLEM”. Az elsőbe kerüljenek bele ömlesztve a tenni-venni-elintéznivalók. A „mert megérdemlem” listán olyan egyszerű tárgyak, tevékenységek szerepeljenek, amelyekkel szívesen megjutalmaznád magadat, és nem igényel szécsényi hitelt. Ami belefér egy kabát belső zsebébe is akár. Pl. lehetnek tollak, színesek – most a kifestőzés mániának hódolóknak – grafománoknak mindig jó. Lehet szauna/uszoda/fitness belépő, lehet magunknak is édesség, finomság. Lehet egy csendes kávézás egy panorámás kávézó teraszán, szóval lehet bármi, amit egyébként nem is engednél meg magadnak, de már régen vágyakozol rá. Bár idén ezt a karantén látszólag keresztebe húzza, valójában edzi a kreativitásunkat.

A határait te jelölöd ki, mert ha egy új íróasztal jutott valaki eszébe, akkor azt nehéz lesz a kis zsebbe beletuszkolni, de egy fotót róla, már el lehet rejteni. Légy kreatív, szárnyaljon a fantáziád miközben összeáll a 24 cucc magadnak. Szerintem már ez egy szórakoztató dolog, különben nincs értelme.
Igazodjon a szokásaidhoz, hogy hol tartod ezt a kettő listát. Lehet egy nagy csomagoló papírt kiragasztani a hűtő oldalára, lehet füzetbe, a noteszedbe, a határidőnaplódba, a "Színezd át a napjaidat" jegyzet oldalára, lehet az okos telefonban nyitni külön helyet számukra. Az a lényeg, hogy össze tudd gyűjteni, azt, hogy milyen elfoglaltságaid lesznek, illetve, hogy milyen jutalmakat találnál szívesen naponta a kis „ablakok” mögött.

2. lépés – Dönts el, hogy milyen legyen az adventi naptárod

Saját készítésű, vagy előre gyártott? Attól is függ, hogy mennyi időd, kedve van az alkotáshoz. Pl. végre funkciót kaphat 24 db fél pár zokni, amit már ki akartál dobni; lehet textilből, kis zsákokat készíteni. Lehet színes, különböző méretű borítékokat megszámozva egy dobozba rakni. Lehet, hogy 24 édességet számozol meg és ezeket külön elrejtheted vagy látható helyen is tarthatod. Mindegy, ahogy szeretnéd. Azt is lehet, hogy egyszerűen veszel magadnak is egy kis csokikkal megrakott adventi táblát, és minden nap végén, mély levegőt veszel, és örömmel nyugtázod, miközben elmajszolod az épp soron következő bonbont, hogy mi mindent sikerült megoldani, és nyugodt szívvel ágyba bújsz.

3. lépés –  A listákhoz dátumokat szükséges rendelni.
Így tud minden a legjobbkor és a legjobban meg is valósulni. Ez egy logisztikai játék, és nagy megkönnyebbülést ad, amikor bekerülnek a naptárba a lépések. Itt szintén használd a saját, bevált módszeredet: a zenélő emlékeztetőket, a piros filceket, a színes jegyzetlapokat. Mindegy. Kerüljön minden KI a fejedből, foggyon el a listáról minden.

…éééésss… 

A jutalmakkal kapcsolatosan is szükséges a naptár, mert ha pl. egy színház jegyet szeretnél, akkor előre érdemes átgondolni, hogy mikorra szóljon. Döntsd el, hogy előre megvásárolod a belépőt vagy spontán program lesz? Kivel kell összehangolni, egyedül vagy valaki mással kívánsz kikapcsolódni? Blablabla.  Bízom a vírus mentes ünnepekben is, szóval azért nem kukáztam ki az fenti sorokat. A tárgyak esetében egyszerűbb az ügy, mert begyűjtöd, és elhelyezed majd a felnőtt adventi naptáradban – de ahhoz is szükség van időre. Mikor gyűjtitek be, jártadban-keltedben, hogy az elkészítéskor már minden a kezeid közelében legyen? S végül annak az idejét is fontos eldöntened, hogy mikor állítod össze az adventi jutalom-felnőtt naptáradat.

Ui: Akinek a gondolattól is felállt a nem létező szőr a hátán, az vegyen egy mély levegőt, és töltse úgy az ünnepek előtti időszakot, ahogyan a legnyugalmasabb számára. Mindenkinek nagyon vidám készülődést kívánok.


Csodás legjobbakat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.