2015. november 25., szerda

Advent – felnőtteknek…

Az Angyali Segítség oldalon R. Kövér Balázs, angyalterapeuta barátom karácsonnyal kapcsolatos cikkeket kért tőlem. Négyet is. Az alábbi ajánlással olvasható az első írásom az Ö oldalán. Nagyon köszönöm ezeket a gondolatokat rólam. Hálás vagyok, hogy összefútt minket az Élet :)

Mai vendégszerzőnk Csajági Ildikó ÖrömTréner.
A Csajági – vagy ahogy sokan ismerik Chi, Chili – egy fogalom. Pontosabban egy jelenség. Senkivel össze nem téveszthető egyedi energia és szeretetbomba, akiből árad a bölcsesség, az életszeretet, és a boldogság. Ildi pusztán a létezésével jobbá teszi az ember hétköznapjait. Chili azon barátaim egyike, akiket a spirituális utamnak köszönhetek, és aki nélkül sokkal szürkébb lenne az életem. Szeretem a szertelen és megzabolázhatatlan stílusát, amelyet mások talán megnyirbálnának, és jólfésültté tennének. Az alábbi szövegből azt hiszem, pontosan átjön mire gondolok, hiszen a nyelvet, a szavakat, a betűket, az írást olyan módon használja, ami csak rá jellemző, és persze teljesen eltér a megszokottól, az akadémiailag elvárttól – pont mint a Csajági.

Íme az írásom, amit Balázs is megosztott...

"Óóó! Jönnek a karácsonyi ünnepek! Jaj, és hogyan intézek el mindent! Óóó, és még az is, hogy a  napi tennivalókon felül minden mindenkinek jó legyen"…szinte hallom a levegőben...
Nos, a feszültség szítása helyett most inkább a nyugalom és a játékosság felé kívánom terelni a címben szereplő témát. Amióta kitelepítettem a „karácsonyi bevásárlás mumusát” az életemből, azóta decemberben mintha szembe úsznék a riadt és kapkodó emberek tömegével. Ehhez egy külön játék is született bennem az ideihez.

Az szinte természetes lett, hogy amelyik családban élnek gyerekek, ott vesznek vagy csinálnak adventi naptárat. Van, akinek évről évre újra használ6ó a 24 kis zseb, ablak, stb – és ezt a GYEREKENEK fel is töltik. No, most arra biztatlak téged, hogy legyen magadnak is illetve a FELNŐTEKNEK is. Egy kis inspirációt villantok fel itt, aztán kedved, időd, kreativitásod mentén szabd magadra az 5letet. Javaslom, hogy november utolsó hetében tedd meg a lenti lépéseket. Íme a lépések:

1.      lépés – Kezdjetek listákat készíteni, konkrétan kettőt.
Az egyiknek lehet pl. az a neve, hogy „KARÁCSONYI MENETREND”, a másikat hívjuk úgy, hogy „MERT MEGÉRDEMLEM”. Az elsőbe kerüljenek bele ömlesztve a tenni-venni-elintéznivalók. A „mert megérdemlem” listán olyan egyszerű tárgyak, tevékenységek szerepeljenek, amelyekkel szívesen megjutalmaznád magadat, és nem igényel szécsényi hitelt. Ami belefér egy kabát belső zsebébe is akár. Pl. lehet mozi/szinház/koncert jegy, lehetnek tollak, szinesek – most a kifestőzés mániának hódolóknak – grafománoknak mindig jó. Lehet- szauna/uszoda/fittnes belépő, lehet magunknak is édesség, finomság. Lehet egy csendes kávézás egy panorámás kávézó teraszán, szóval lehet bármi, amit egyébként nem is engednél meg magadnak, de már régen vágyakozol rá. A határait te jelölöd ki, mert ha egy új íróasztal jutott valaki eszébe, akkor azt nehéz lesz a kis zsebbe beletuszkolni, de egy fotót róla, már el lehet rejteni.  Légy kreatív, szárnyaljon a fantáziád miközben összeáll a 24 cucc magadnak. Szerintem már ez egy szórakoztató dolog, különben nincs értelme.

Igazodjon a szokásaidhoz, hogy hol tartod ezt a kettő listát. Lehet egy nagy csomagoló papírt kiragasztani a hűtő oldalára, lehet füzetbe, a noteszedbe, a határidőnaplódba,  lehet az okos telefonban nyitni külön helyet számukra. Az a lényeg, hogy össze tudd gyűjteni, azt, hogy milyen elfoglaltságaid lesznek, hogy milyen jutalmakat találnál szívesen naponta a kis „ablakok” mögött.

2. lépés – Dönts el, hogy milyen legyen az adventi naptárod?
Saját készítésű, vagy előre gyártott? Attól is függ, hogy mennyi időd, kedve van az alkotáshoz. Pl. végre funkciót kaphat 24 db fél pár zokni, amit már ki akartál dobni; lehet textilből, kis zsákokat készíteni. Lehet színes, különböző méretű borítékokat megszámozva egy dobozba rakni. Lehet, hogy 24 édességet számozol meg és ezeket külön elhelyezed egy külön ezeket. Elrejtheted vagy lát6ó helyen is tart6od. Mindegy, ahogy szeretnéd. Azt is lehet, hogy egyszerűen veszel magadnak is egy kis csokikkal megrakott adventi táblát, és minden nap végén, mély levegőt veszel, és örömmel nyugtázod, miközben elmajszolod az épp soron következő bonbont, hogy mi mindent sikerült megoldani, és nyugodt szívvel ágyba bújsz.

3. lépés -  A listákhoz dátumokat szükséges rendelni.
Így tud minden a legjobbkor és a legjobban meg is valósulni. Ez egy logisztikai játék, és nagy megkönnyebbülést ad, amikor bekerülnek a naptárba a lépések. Itt szintén használd a saját, bevált módszeredet: a zenélő emlékeztetőket, a piros filceket, a színes jegyzetlapokat. Mindegy. Kerüljön minden KI a fejedből, foggyon el a listáról minden.
…éééésss…A jutalmakkal kapcsolatosan is szükséges a naptár, mert ha pl egy színház jegyet szeretnél, akkor előre érdemes átgondolni, hogy mikorra szóljon. Döntsd el, hogy előre megvásárolod a belépőt vagy spontán program lesz? Kivel kell összehangolni, egyedül vagy valaki mással kívánsz kikapcsolódni? Blablabla. A tárgyak esetében egyszerűbb az ügy, mert begyűjtöd, és elhelyezed majd a felnőtt adventi naptáradban – de ahhoz is szükség van időre. Mikor gyűjtitek be, jártadban-keltedben, hogy az elkészítéskor már minden a kezeid közelében legyen. S végül annak az idejét is fontos eldöntened, hogy mikor állítod össze az adventi jutalom-felnőtt naptáradat. 

Ui: Akinek a gondolattól is felállt a nem létező szőr a hátán, az vegyen egy mély levegőt, és töltse úgy az ünnepek előtti időszakot, ahogyan a legnyugalmasabb számára. Mindenkinek nagyon vidám készülődést kívánok.

 Csodás legjobbakat kívánok!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.