2015. december 9., szerda

Minden nap karácsony…

A fenti címmel az alábbi írásomat osztotta meg az olvasóival Balázs barátom az Angyali Segítség oldalán az Adventi cikksorozatában. Hálásan köszönöm a lehetőséget...

„Óperszepersze”, „Igentudomtudom”…szinte látom és hallom a „bólogatásokat. Így született meg bennem az, hogy készítek egy kis emlékeztetőt magamnak is, hogy hogyan ünnepelek csendesen nap, mint nap. Megnéztem, hogy mit ír a net az ünnep szó jelentéséről: Az ünnep fogalmának jelentése: olyan naptári időtartam, amely valamilyen szempontból fontosabb eseménynek, személynek állít emléket és rendszeresen megünneplik. Hm, akkor értelmezzük a lehető legtágabban, és miért is korlátoznánk a karácsonyra csak. Játszunk egy kichit együtt. Legyen 365 fontos napunk minden évben.

Egy kis kóstoló a chili-féle „megemlékezésekből”. Íme:

1. Mióta újra ép a testem, minden reggel az első gondolatom az, hogy „DejóhogyIttvagyok”.
Ennek jelentőségéről itt olvas6nak részletesebben a kívánchiak. Szóval a HÁLA az, ami átvisz egy másik nézőpontba, ami átvisz az örömbe. Apróságnak tűnik, hogy hálás vagyok a szemeimért, a kezeimért, azért, hogy egy jó mély sóhajjal tudatosul bennem, hogy itt ébredtem, ebben a kopogtat6ó-fizikai világban. Sőt!
Próbáld ki: Most, amikor ezt a mondatot elolvastad, akkor mielőtt tovább futnál a következő pontra, hunyd be a szemed, tarts egy kis szünetet, és gondold végig – akár le is ír6od – hogy MI AZ, AMIÉRT ÉPP MOST HÁLÁS VAGY. Ünnepeld meg magad, és figyeld meg, hogyan változnak a rutin pillanatai a napodnak. Változik-e? Észreveszed-e, hogy milyen ajándékok vesznek körül pillanatról-pillanatra?

2. Ahogy telik a nap az embereken keresztül képekkel, érzésekkel, élményekkel, információkkal kerülünk kapcsolatba. Látok egy klassz autót, ül velem szembe egy boldog pár, hallok egy tragédiáról, estébéestébé…és suhannak a gondolatok: „Dejónekik”, „Ódeszörnyű”, ésatöbbiésatöbbi…
Próbáld ki: Itt és most örülj a másik örömének. Pl. hozzá teheted: Kérek egy ilyen autót, mint az övé, sőt! Egy ILYET, vagy ennél jobbat, ami leginkább hozzám illő. Nem a másét kívánom el, de a másnál látott emlékeztet arra, hogy milyen lehetőségek közül választ6ok még. Ha az életemet kenyéren és vizen élem, abban is lehetek boldog. Ám akkor el sem tudom képzelni, hogy van csirkepörkölt, indiai, török, kínai és másféle kaja is. Ezért érdemes nyitott szemmel és szívvel jönni-menni, hogy eldönthessem, mi az, amit szívesen megtapasztalnék, és mi az, amit nem. Ünnepeld meg a nyitottságodat MOST. Örülj annak, hogy meg tudod különböztetni azt, hogy mi az, ami számodra kívánatos, és mi az, ami nem. Aztán engedd, hogy megérkezzenek hozzád a tettek ajándékai.

3. Ahogy kezdődik, ahhoz hasonlóan zárul a napom. Csendesen, félhomályban. Ahogy elcsendesedik a világ, elsötétül a szoba, akkor van lehetőségem arra, hogy pár percben végignézzem az adott napi „filmemet”. Mély sóhajokkal útjára engedem a nehéz, akár fájdalmas pillanatokat, segítséget kérek a Lát6atlan világtól, hogy töröljék tisztára az elmém napi cd lemezét, és újra átadom a terepet a HÁLÁnak. Lehet le is írom, lehet egy meditációt is hallgatok hozzá, lehet ülve, lehet elheverve teszem. Ahogy éppen jól esik.
Próbáld ki: Amikor ma este elchitul a környezeted, a figyelmedet fordítsd a LÉGZÉSEDRE, engedd, hogy a tested elnehezüljön, és közben minden kilégzéssel megkönnyebbülj a napi 6ásoktól. Akár örömteli volt, akár félelmetes, engedd meg, hogy kiüresedjen a fejed, a sejtjeid fellélegezzenek, és betöltődjön a nyugalom minden részecskédbe. Pihenj, pihenj, pihenj. Ez is egy formája annak, hogy megünnepeled magad.

Lehetne tárgyakról, programokról is 5letelni, amivel szintén megünnepelheted magad az év bármelyik napján. Rajtad múlik, hogy miként fogod fel az adott pillanatot. Ajándéknak vagy tehernek. Ez is egy ünnep számomra, hogy ezeket a sorokat megoszt6om Veled, és hogy a távolból is egy kichit Veled lehetek.

Legyen az életedben minden nap ünnep. Kívánom, hogy karácsony ide vagy oda, találd meg minden nap azt, amivel megajándékoz6od magadat. Nemcsak tárgyi formában.
…és tudd...
Jó, hogy vagy! Felbecsülhetetlenül értékes vagy. Ajándék vagy. Fogadd el az Élet ajándékait.
…és bánj magaddal tisztelettel, szeretettel, akkor is, ha nincs advent…

Csudás szép napokat!
Csajági Ildikó
ÖrömTréner

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.