2015. március 3., kedd

Kapcsolatok - kapcsolódások...

A kapcsolaton belül tudd megélni önmagad, a másikat és a világot...

Így emléxem azokra a sorokra, amit az egyik tanítóm mondott. Aztán 2007-ben az indián hagyományok mentén szervezett naptáncon SzentAsszonyként ültem a tipiben (indián sátor), és ebben a formában "hallottam" az üzeneteket belülről: Ne a hiányra koncentrálj. Lejárt a magányos utak ideje. A kapcsolaton belül éld meg az egyéni és a közös utat.


fotó: Pinterest
Bob Gass pedig így fogalmaz: "Az életben nem a dolgok, hanem a kapcsolatok számítanak igazán. Akkor miért engedjük folyton, hogy a kapcsolataink szenvedjenek kárt? Mert amikor az életünk túlterheltté válik, kapcsolatainkból kezdünk először elvenni; kevesebb időt, energiát és figyelmet fordítunk az emberekre, mint amennyit egy jó kapcsolat igényelne. Annyira leköt minket, hogy pénzt keressünk, kifizessük számláinkat és elérjük céljainkat, mintha ezek a dolgok lennének életünk értelme. Pedig nem azok!"


Ahogy az évek teltek, mindig más és más formájára figyeltem a kapcsolataimnak. Hol sikeresen, hol kevésbe. Aztán jött a csend, a mozdulatlanság és jött újra, ugyanaz a kifejezés, amit újra megnézhettem magamban: hogy mit is jelent nekem az, hogy "a kapcsolaton belül".
Mára ennek több rétege él bennem.

Van például a nagybetűs Kapcsolat-kapcsolódás, ami az alapja lett számomra mindennek. Először rendezem a Kapcsolódásomat a Forrással. A többit pedig ez a lépés el kezdi a helyére igazítani. Bennem és körülöttem.

A másik réteg, hogyha a Forrásból lépek-nézek, akkor az emberekkel való kapcsolataimban is az a számomra építő - és a másiknak is - ha mindenki egyéni és közös útja érvényesülhet kölcsönösen az együttműködésben. Akár munka, akár párkapcsolat, akár szülő-gyerek-testvér viszonyról is legyen szó.
...és van a magammal való kapcsolódás...
Hogy bennem is rendben legyen az egyéni és közös út "képe".
Hogyha magamban jól érzem magam a bőrömben, akkor az egyéni oldalra kitehetem a pipát, és ha találkozom emberekkel, "levizsgáztatja" az élet, hogy valóban jól vagyok-e. Remélhetőleg körülöttem és mellettem is jól érzik magukat majd mások. Csak úgy.

Gyakorlat: 
Melyik kapcsolatom igényelne szívem szerint több figyelmet?
Kérem, hogy minden érintett számára a lehető legjobb módon alakuljanak a kapcsolataim.
Kérem, hogy érkezzenek meg azok a helyzetek, és lehetőségek, amiben mind a ketten (mindannyian) fejlődhetünk.
...és cselekedj, amikor ott a helyzet és a lehetőség...
Egyszerűen, természetesen, könnyedén...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.